onsdag 16 mars 2016

Jag känner på en sloper och funderar på varför jag åker 8 mil för att känna på en sloper...


Att hitta en sten kan vara lite klurigt. Men till hjälp har jag till exempel hitta.se, Google Earth, Terrängkartan och GAIA GPS. Med dessa hjälpmedel är det bara att börja söka av landskapet efter sten. 
I början var det svårt men med tiden blev det lättare och lättare. Mycket på grund av jag lär mig att hitta bra sten med hjälp av skuggorna. Titta på kartbilden här under. Ser ni stenen? För en erfaren stenletare ser man den bums. Den stora stenen sticker upp mellan träden och den har en rejäl skugga men även en stor solbelyst yta.
Jag hittar många stenar men sållar rejält. Jag jämför stenens skugga med trädens skuggor och med referensstenar (Som jag vet hur stora dom är). Jag markerar var stenarna finns i Google Earth och hur bra dom är. Sedan märker jag ut alla på Terrängkartan. Sedan är det bara att ge sig ut i tessemarken och leta.

Stenen på satellitbilden var ett fint fynd. Jag åkte en bra bit norr om Katrineholm där jag sett endel fina småstenar längs vägen. Den här stenen har utmärkt stenkvalité och den har flera snygga linjer. Även det branta taket har grepp. Ett überfint fynd. Sedan letade jag upp andra stenar som jag markerat och det visade sig att det fanns mycket sten i området.

En sak förvånar mig. När jag eller någon annan stenletare lägger ut nya stenar då finns det alltid ett par stycken klättrare som inte skriver så mycket mer än "Var ligger stenen", eller "Ge mig koordinaterna". Vad är det för sätt?
Vi som letar sten lägger ner mängder med timmar på att hitta sten. Karttydning och analyser, vi åker ut och kör runt mil efter mil i timmar. Man traskar i skogen, letar, fikar och finner. Det kan ta en timma eller åtta timmar en solig eller regnig dag tills man hittar ett bra block. Vi samlar på oss en hel del fin sten och sedan åker vi ut och borstar, som bara det tar en hel del tid och svett. Ska man då bara slänga iväg ett mess till nån okänd och säga var stenen ligger?
Vi delar med oss. Mängder. Det finns många fina stenar och problem som vi har delat på bloggar, toposajter osv.
Man ger inte bort en fin sten till vem som helst innan man själv, med vänner (nya som gamla), har borstat och njutit av frukten av alla timmars slit.
De flesta klättrare fattar som tur är och det är dom som hänger med och får njuta av en ny FA.

Kika på filmen längst ner i inlägget så fattar ni.
Förövrigt är det en jäkligt bra boulderingfilm!
 "1% of the climbing population is the 90% of the development..."
Där nere ser man ju en liten sten!


Lilla jag och den branta väggen. Ett par riktigt fina linjer går att göra. Brant och hårt!

Blocket men den branta väggen till vänster.

En annan vinkel.

Branta väggen framifrån.

Baksidan på blocket. Brant även här. Flera riktigt coola poblem möjliga på alla sidor. Mumma!

Jag känner på en sloper och funderar på varför jag åker 8 mil för att känna på en sloper.
Hittar inget bra svar. Glad ändå och går vidare...

Titta och lyssna!Det kommer mera....

8 kommentarer:

 1. Åh! Detta var ett grymt bra inlägg på bloggen Ponta! Tummen upp!

  SvaraRadera
 2. Tack Johan!!! Hoppas du kan komma upp snart och klänga på de nya stenarna!

  SvaraRadera
 3. Pontus, ingen irriterar sig på om du har hemliga områden. Att visa bilder och inte berätta var de är tagna kommer folk däremot störa sig på. En enkel lösning är att inte visa bilder på de stenar du inte vill lägga upp koordinater till.

  SvaraRadera
 4. Men va? Ponta lägger väl upp precis vad han vill på sin egen blogg utan att någon polis behöver komma. Det är väl upp till var och en sedan att klicka in på sidan. Är väl värre om man lägger upp bilder utan beskrivnngen på topo-sidor. Keep it up Ponta och ge oss ögongodis!

  SvaraRadera
 5. Det har jag inte sagt något om. Jag bara förklarar vad folk stör sig på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och då är det väl frivilligt att surfa in på hans blogg...eller? vet man om att Ponta lägger upp nytt och man skulle råka störa sig på att han får välja att göra alla classics först så måste man inte besöka bloggen. Enkelt.

   Radera
 6. Jag blir mycket inspirerad av att se Pontus hitta nya fina block.
  Det är till och med så att det får mig att vilja leta på kartor, packa fika, ta på kängorna, klä på alla barnen, spänna fast den minsta i bärstolen och kliva ut i det okända och börja leta nytt.

  Att sedan vilja visa vad man hittar är bara mänskligt. Men att inte respektera de timmar (i bland dagar) som lagts på att hitta en riktigt fin linje med att kräva koordinater är rent av nonchalant.
  Det går faktiskt att erbjuda sig att komma o leta och borsta. Helt plötsligt finns det ett utbyte av tjänster och gentjänster som kan leda till att drömlinjen hittas.

  En ytterligare bra anledning att lägga upp bilder på vad man hittar är att andra har en chans att se om man råkar vara på samma sten.

  Kan bara säga: bra jobbat Pontus och se till att du får gjort de finaste linjerna innan du släpper koordinaterna till allmänheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Peter C och tack för peppet! Bra jobbat själv!!! Du och Johan levererar ju fina stenar hela tiden. Jag får ett och annat mess av dom som vill hänga med och utveckla och det glädjer mig. Har börjat lägga ut på 27.crags men endel gobitarna får vi klänga på innan de läggs ut!
   Har många fina områden och stenar på g även i Göteborg ;-)
   Åk upp med Johan och Jocka så ska jag visa er mängder med sten:-)
   Leta och borsta!
   P

   Radera