söndag 17 november 2013

Bouldering in Högsbohill - Bortglömda stenar i Ruddalen. Plus test av en ny boulderborste.

Det har bouldrats i Ruddalen sedan mitten av nittiotalet. Hasse, Jimbob & Co gav, för länge sedan, ut en liten guide/topo under namnet: "Pundarna i Pennygången Presenterar - Bouldering in Högsbohill". Den är sedan länge slut i handeln och hittar ni den på Ebay får ni betala en årsinkomst för den. Har ett ex som förvaras på en hemlig plats. I guiden, som var på hela 6 sidor, beskrivs ett par små men fina områden. Dessa områden är värda ett besök.
Jag borstade själv upp flera områden i Ruddalen under nittiotalet. Bland annat TamTam blocket med närliggande problem, väggarna vid Slottsbergsskolan, Kaverösväggarna etc...
Andra stennördar som Ted, Jocke, Kim, Fredrik etc, har bidragit med nya linjer. Tänkte nu att jag ska samla ihop allt, fräscha upp gamla problem, göra topos osv över Ruddalen. Här finns en hel del sten. Många okända projekt som borde göras av dom starka.
Blev förvånad när jag såg hur väggarna vid Kavåsskolan har mossat igen. När jag och Ted körde där för flera år sedan borstade vi rent allt runt "grottan" (Bilder på GBO/ Ruddalen) . Nu växte det en massa mossa ner på projekten och de befintliga problemen där. Synd. Det märks att det har blivit fuktigare och fuktigare!

Så här kommer lite sten och ett borsttest:

Framsidan på den legendariska guiden/topon. En raritet jag är rädd om!

 Detta är klippan som i guiden heter "Västerhedsskolan". Flera roliga problem som är värda ett besök. Några sittstarter annars mest ståstarter. Nedanför Västerhedsskolan.

 Högra delen med ett par roliga SS-problem.

 Bäverväggen. Här finns ett par kul slabbar, ett fint litet block och två slabbprojekt.

 Bäverväggen. Fint problem upp längs högerareten.
Ligger precis bakom husen vid Riksdalergatan.

 "Tennisväggen". Ett fint block/vägg där jag gjorde ett par slabbproblem och lite annat runt -96/97. Ett par hårda 
slabbprojekt finns för dom starka. Trevliga små enfingershål och gastonlister gömmer sig under barren. Kul SS-variant som börjar nere till vänster och går upp via sprickan. Nypig. Cirka 200 meter rakt sydväst om tennishallen vid Elins Gård (Vägen). 30-40 meter brevid grusstigen.

 "Tennisväggen". De lätta slabbarna till höger. Där den mörka delen börjar till vänster 2-3 projekt. 
Vänsterkanten har ett fint problem. Upp via en tunn spricka. Även som SS.

 "Tennisväggen". Den vänstra sidan. Cirka 2 meter hög men erbjuder ändå ett par roliga problem. Ett jobbigt mantelproblem på mitten. De första problemen gjordes på den här väggen.

 "Mejeriblocket" eller "Bajsblocket" (Då vi hittade det låg det människobajs + toapapper uppe på blocket. Detta var ca -97 och det har, som tur är, regnat bort för länge sedan!) - Cirka 50 meter söder om Mejeriväggarna. 
Här gjorde jag ett par låga problem. Menlöst men kul.

 "Mejeriväggarna". Detta är den fina väggen. En låg vägg till vänster med ett par lustiga mantlingsproblem (Utanför bilden). Den här väggen har ett par fina slabbar, en mycket fin spricka och ett par hårda projekt. Ligger ca 
100 meter söder om vattencisternerna.

  "Mejeriväggarna". Slabbarna och slabbareten. 4-5 meter höga.

"Mejeriväggarna". Den fina sprickan. Kan vara ett av de finaste problemen i Ruddalen. 
Ett måste om man gör ett besök här. Klippan måste rensas lite, sly måste ner. Hoppas fler besöker stället!

 Ola Lindberg (Klätterbilder) gav mig en borste för ett par dagar sedan. Han har designat den själv och den tillverkas av bambu och grisborst. Så idag blev det premiär för borsten ute.

 Lite större och bredare än Lapisborstarna. Eftersom Lapisborstarna blivit mjukare och dessutom är lätta att bryta av så är Ola´s borste ett välkommet tillskott i borstkittet eftersom den håller bra! Tror det blir svårt att bryta av den.

Borsten borstar bort allt damm, krita, hudflagor, stenflis, lavar etc mycket bra! Den kommer in i de flesta håligheter. Skönt att slippa svajet som de nyare Lapisborstarna har. Det funkade bra att borsta lite större ytor. Rekommenderar den här borsten till alla bouldernördar. Ett måste i boulderkitet och extra kul att den är designad i GBG! Bra jobbat Ola...och TACK!


Det kommer mera...


2 kommentarer:

  1. Kul att se! Vet du om det finns nåt i skogen som ligger precis väster om Gnistängstunnelns södra mynning? Typ här: http://goo.gl/maps/4e44K Jag åker förbi på väg till jobbet varje dag och har undrat länge nu.

    SvaraRadera
  2. Det finns ett par klippor där i skogen. Det var länge sedan jag var där. Kom ihåg att det låg en fin liten klippa nere vid husen där man lättast går upp i skogen. På sydsidan då.

    SvaraRadera