söndag 23 mars 2014

Problem i ghettot.

Det finns många fina klippor mitt i smeten. Göteborg har mycket ghetto-sten! Vi har tur. Flera besöks och endel har glömts bort. Har tänkt att lägga ut lite av dessa områden eftersom jag vet att många inte känner till att dom finns. Här kommer ett par fina små klippor med topos.

En av mina gamla favoriter är en klippa bakom Svalebohemmet som erbjuder en hel del kul linjer. Man passerar ett litet block där det har gjorts korta problem och en lång menlös travers. Fanns alltid krita på blocket förr men det var ett tag sedan. En äkta bonsaiboulder. Följ den asfalterade stigen ner mot kyrkogården så kittar ni klippan. Tänk på att hålla låg profil eftersom det ligger gravar i närheten.

Den större klippan ligger brevid gångvägen. Några linjer är rätt så barska. Men sedan finns det en del lättare. De finaste är två av dom högre linjerna och en låg slabbbulle. En går upp via skumma hål och toppar ut på toppbullen. Den andra följer en tunn crimpspricka till en jugg för att sedan avslutas med en slopig bulle. Den låga linjen är jobbig att etablera på eftersom det inte finns så bra grepp och för höga fotsteg. Åååå så fina. Var där för ett tag sedan och rensade lite eftersom klippan inte klättrats så ofta. Höjden på klippan är 2 - 4,5 meter. Helt ok klippa om man inte vill göra som alla andra och dra ut till Hönö eller klänga på "Det andra taket". Nära till parkering, buss etc.

Jag och Martin gjorde ett par problem runt -97/98. Sedan har det tillkommit några linjer. Vet ej om Hasse & Co hade pillat på klippan då dom härjade i området.
Det finns fler klippor i området som borde klättras oftare. Mer info kommer. Ska lägga in lite områden innan jag flyttar öster ut.

Den efterlängtade "juggen" nås. Crimpkanten börjar lite vänster ovanför V knä.


Jag gör "Snigel i hålet", SS. Häv fettet över kanten.


 Klippan sedd från gångvägen.


Klippan. En liten asfalterad gångväg går vänster om bilden. 


Problemen:

1. "Glas i skinkan". Grad: 5-isch...
Startar men V hand på kanten och H hand på bullen. Höga fötter sedan upp. Avig SS går att göra. Akta er för glasbitar.

2. "Jag blev trött av att finnas till". Grad: 6-isch...
Mitt på bullen. Händerna på slopers uppe på bullen. Jobbigt för fötterna. Tung. Även som menlös SS.

3. "Tanten med hunden stirrar på dig". 6a+-6b kanske. Lite jobbig för korta.
 Startar högt upp men H hand i en sprickformation. V hand på slopergrepp. Tungt men kul. Även SS.

4. "Våta sprickor är kul". Grad: 4-nåt.
Roligt upp via kantformationer.

5. "Snigel i hålet". 5-
Kul upp via sprickan och fina kanter. Även en jobbig SS finnes.

6. "Högervindar". Grad: Över 6-registret.
Travers som startar i den horisontella sprickan och går vidare till H för att avslutas i den fina sprickan/kanten till höger. (Nr 5)

7. "Waste of space". Grad: Lätt
Lätt upp via kanter etc.

8. "C-kupa". Grad: 4+.
Mysko sittstartsproblem. Starta med H hand i hål, lång ner. V hand på den mysko bullen, sedan upp. Kan också göras med den fina sprickan som avslut. Roligare så.

9. "Jamma fegis". Grad kanske en 5-.
SS nere i den stora sprickan sedan upp via den fina sprickan/kanten.

10. "Pulla". Grad: Jobbig 6c?
Går upp på väggen via skumma hålformationer. Starta med ett skick upp i höger hålformation. Balans sedan vänster hand upp i fint hål. Akta fingrarna. Kan vara blöt efter regn. Fin för dig som gillar hål!

11. "Vänstersympatier". Grad: 3+.
SS i den stora sprickan nere till H. Sedan bara att följa sprickan ut till V. Lätt.

12. "Finale fantastico". Grad:? Kanske en 6c/6c+? Fin i alla fall.
Starta med båda händerna i den fina flakcrimpformationen som går hela vägen upp till "Juggen". Krångligt och eventuellt fingerförstörande. Sedan upp på bulltoppen. Fint och känsligt på toppen. Balansigare än man tror. Jobbig.

13. "Gnälliga Bouldrare Online". 5+.
Minimalistisk slabb. Starta med V hand på en "drakryggen"-liknande crimp och H hand på en liten sidobulle. Fötterna i sprickan sedan upp till slopertoppen. Avslutning i fetfina grepp!Inne bland husen vid Örtugsgatan i Högsbo finns ett par fina boulders. Den första ligger bakom en garagelänga. Här finns ett par gamla problem. FA? Slabben till höger har två linjer som ligger på ca 5a nåt. Precis bakom garaget finns ett par fina sprickor. Folk kommer undra vad ni gör bakom garaget. Antingen är ni trevliga och berättar vad ni gör eller så klär ni ut er till clowner och skrämmer skiten ur dom vilket leder till att ingen få bouldra där igen.
Till vänster går ett mysko takprojekt. Sprajsa och upp via två hål. Läskig och kräver flera paddor och spottare.
Bakom lekplatsen och gungorna finns en liten vägg med några fina sprickor. Gjorda på 90-talet men tyvärr växte stora buskar upp framför klippan och det gick inte att klättra där. För ett tag sedan sågade dom ner alla buskar så går det att klättra där igen. Sprickorna är riktigt fina. Eftersom det finns mycket annat i närheten är klippan värt ett besök. Grader...Inte så hårt. Klättra och ha kul.

Till vänster om sandlådan och gungorna finns lite kul slabbar. Lätta men kul om man inte har annat för sig.

Klippan vid gungorna.


Klippan vid gungorna:

1. "Det står en tant och glor". Fin spricklinje.
2. "Jamma för helvete". Fin spricka som ni kan jama, laybacka etc.
3. "Gnäll på JUG". Kul spricklinje. (Namnet syftar på det gamla forumet som tillslut fylldes av    gnällspikar och folk med kass attityd. Det tråkiga är att samma skit smutsar ner andra forum än idag. Trist!)
4. "VAB för miljarder". Upp på formationerna.
5. "Klipp din buske". Lätt spricka som blir roligare om man jammar så mycket som möjligt.


EnjoyDet kommer mera.....

1 kommentar: