fredag 14 juni 2013

Problem från 1985.

På sommarloven i slutet av sjuttiotalet och början av åttiotalet brukade jag och polarna klättra omkring bland bergen på Tjörn. Ofta barfota eller med vanliga dojor. Mest på berget Hiås.
Vi bankade även in metallskrot i sprickorna och klättrade upp på skrotet. Aidbouldering skulle man kunna kalla den klätterformen. I ett par sprickor sitter metallbitarna kvar. Vi kallade den leken för "Dödsångest"-leken. Den som började lipa först vann.
Vi hade inga klätterskor. Ingen krita. Crashpads var okända! Vi klättrade omkring på mindre klippor och block. Bouldering kände vi inte till då. Det var först 1984/85 som klätterformen bouldering upptäcktes när jag köpte tidningen Vertical. Klätterskor och tights köptes i Frankrike. Kritpåsen sydde jag själv. Kritan köptes på Apoteket. Crashpad kunde man bara drömma om.

Det första riktiga problemet jag sände var en fin spricka. Det var 1985. Har gjort den flera gånger sedan dess. Senast innan 2000-talet. Eftersom jag håller på att samla in all info om alla boulderområden på Tjörn så tänkte jag utforska områderna som ligger närmast sommarstället.
Sprickan, som aldrig fått ett namn, ligger uppe på ca 70 meters höjd. Fin utsikt ut över Tjörn. Sprickan är väl en 5-. Till höger om sprickan finns ett annat problem som sändes något år senare. Lite nypigare. Till vänster om sprickan en vägg med en crimpig linje. Den sändes runt 1990. Alla hade ljung och enbuskar som crashpads då.
50 meter från väggen ligger flera fina väggar och ett block. Nu ska allt borstas och sändas. Området har mycket sten och minst 80 problem kan göras. Cirka 20 problem gjordes på 80-90-talet. Endel lätta och några nypigare. Många fina problem väntar på att bli gjorda.

Så här kommer någon bild från helgens repetition av sprickan när jag besökte området med flickvännen. Ska samla ihop lite boulderfolk och dra upp i bergen så problemen kan sändas och lösas.

Sprickan. Anno 2013. Crimpigt problem till vänster. Tunn spricka till höger. Landning sker i enbusken.


Den tunna sprickan. Nypigare. 


 Jag på G att sända ett Tjörnproblem. Anno 1985.


Metallskrot. Det var skrot som den här som bankades in i sprickor. Vi använde metallföremålen som fotsteg och grepp. Den här har suttit där sedan slutet av 70-talet. Sprickan är ett fint problem. Inte bra att falla eftersom det är en slabbspricka och rostiga metalldelar sticker ut ur sprickan. Men det ger problemet en liten extra krydda!



Hästen från Mordor!! Den äter upp era crashpads. Den föredrar BD & Moon! Boulderområdet med sprickan ligger uppe till vänster.



Det kommer mera.......


5 kommentarer:

  1. Härligt!! Ser jättefint ut!!
    //Johan

    SvaraRadera
  2. Bästa klätterinlägget på många år!

    SvaraRadera
  3. Man kan ju säga att du uppfann sporten på egen hand, åtminstone oberoende av att någon annan skulle berätta för dig om sporten. Fina bilder! Har längtat efter att du skulle publicera historien!

    SvaraRadera
  4. Det är ett kalas område Johan! Häng med ut! Få med Jocke!

    Tack Peter & Jonas! Ska leta igenom alla papperskort och se vad som gömmer sig där!

    SvaraRadera
  5. På med en t-tröja o rätt in på en kiss konsert. Du e en go kille P.

    SvaraRadera