lördag 15 juni 2013

Ångest och renoverade problem i Ruddalen

Angående temat i förra inlägget. Spontan klättring från förr. Hittade en kul bild på Julius som vi tvingade upp på en slabb i början av åttiotalet. Eftersom vi inte riktigt hade koll på utrustning var det barfota som gällde då. Glömmer aldrig ljudet av tånaglar som kraschade på berget när han började glida av de kassa fotstegen. I landningen endast sten. Blicken säger allt.

80-talskul. Julius på slabben. Klätterskor hade varit en smart idé.

Börjat borsta upp lite boulders i Ruddalen som borstades runt -96. Lite igenväxta men inget motstånd för en stålborste. Kommer ej ihåg några grader och namn. Men den ena klippan har 3 fina linjer varav en dyno på mitten. Går att göra en variant på dynon. Den brantare klippan är kul. Massor av trevliga grepp med många varianter, starter etc. Som en inomhusvägg fast roligare. För alla som bor runt Ruddalen är detta en kul litet ställe bara man har tillgång till litervis av myggmedel (Lifesystems -50+% DEET är perfekt!)

 En kass mobilbild. Gör dynon, den lätta varianten. Den lite svårare går till slopertoppen. 
De andra problemen går på sidorna. Sittstarter. Nu finborstad för den som vill testa.

Den roliga lilla klippan. Många fina varianter. Lågbollar och traverser. Någon lite högre med scary urtoppning.
Borstad och fin...



Det kommer mera....

fredag 14 juni 2013

Problem från 1985.

På sommarloven i slutet av sjuttiotalet och början av åttiotalet brukade jag och polarna klättra omkring bland bergen på Tjörn. Ofta barfota eller med vanliga dojor. Mest på berget Hiås.
Vi bankade även in metallskrot i sprickorna och klättrade upp på skrotet. Aidbouldering skulle man kunna kalla den klätterformen. I ett par sprickor sitter metallbitarna kvar. Vi kallade den leken för "Dödsångest"-leken. Den som började lipa först vann.
Vi hade inga klätterskor. Ingen krita. Crashpads var okända! Vi klättrade omkring på mindre klippor och block. Bouldering kände vi inte till då. Det var först 1984/85 som klätterformen bouldering upptäcktes när jag köpte tidningen Vertical. Klätterskor och tights köptes i Frankrike. Kritpåsen sydde jag själv. Kritan köptes på Apoteket. Crashpad kunde man bara drömma om.

Det första riktiga problemet jag sände var en fin spricka. Det var 1985. Har gjort den flera gånger sedan dess. Senast innan 2000-talet. Eftersom jag håller på att samla in all info om alla boulderområden på Tjörn så tänkte jag utforska områderna som ligger närmast sommarstället.
Sprickan, som aldrig fått ett namn, ligger uppe på ca 70 meters höjd. Fin utsikt ut över Tjörn. Sprickan är väl en 5-. Till höger om sprickan finns ett annat problem som sändes något år senare. Lite nypigare. Till vänster om sprickan en vägg med en crimpig linje. Den sändes runt 1990. Alla hade ljung och enbuskar som crashpads då.
50 meter från väggen ligger flera fina väggar och ett block. Nu ska allt borstas och sändas. Området har mycket sten och minst 80 problem kan göras. Cirka 20 problem gjordes på 80-90-talet. Endel lätta och några nypigare. Många fina problem väntar på att bli gjorda.

Så här kommer någon bild från helgens repetition av sprickan när jag besökte området med flickvännen. Ska samla ihop lite boulderfolk och dra upp i bergen så problemen kan sändas och lösas.

Sprickan. Anno 2013. Crimpigt problem till vänster. Tunn spricka till höger. Landning sker i enbusken.


Den tunna sprickan. Nypigare. 


 Jag på G att sända ett Tjörnproblem. Anno 1985.


Metallskrot. Det var skrot som den här som bankades in i sprickor. Vi använde metallföremålen som fotsteg och grepp. Den här har suttit där sedan slutet av 70-talet. Sprickan är ett fint problem. Inte bra att falla eftersom det är en slabbspricka och rostiga metalldelar sticker ut ur sprickan. Men det ger problemet en liten extra krydda!



Hästen från Mordor!! Den äter upp era crashpads. Den föredrar BD & Moon! Boulderområdet med sprickan ligger uppe till vänster.



Det kommer mera.......


torsdag 6 juni 2013

Fetblocket på Tjörn och lite från förr...

Hittade det här blocket för 20+ år sedan. Jag letade efter repklippor då. Det gick inte att klättra på det pga att det växte massor av träd runt blocket. Vissa precis inpå klippan. Flera år senare tittade jag till blocket. Då växte det fortfarande Aspar runt blocket vilket gjorde att det inte gick att klättra på. När Ted och jag besökte blocket ytterligare några år senare var alla träd bortsågade förutom ett.
Nu är även det trädet borta. Pratade nyligen med bonden som har ett hus nära blocket. Får klättra på blocket, bara om vi ringer innan och säger när vi kommer. De vill inte ha spring där. Samma sak som gäller "Almö" sektorn. Alla nämner de Tjörnbroklippan som exempel. Om hur det varit strul med bilar som parkerar och blockerar vägen, högljudda klättrare etc. Verkar vara känt på ön. Så det gäller att förklara att inte alla klättrare är sådana.

Nu har ett problem borstats och resten ska borstas snart. Sedan ska alla linjer sändas. En pärla på Tjörn.

 En sida av blocket. Flera fina linjer.


 Den coola areten.


 Blocket framifrån.


 Ett mindre block med ett par hårda linjer undertill.


 Den lååånga hengelareten.


 Kim sänder ett fint problem i Boxvik. Boxvik erbjuder många fina problem.


Ted på ett highballproblem i Val di Mello, Italien.

Det kommer mera....


tisdag 4 juni 2013

"Ny" brant klippa på Tjörn. Rensning påbörjad.

Den här klippan hittades för ett tag sedan. Läget är perfekt. Vänd mot syd. 40 meter från havet. Landningarna är bra eller ok. Sågat och rensat endel. Klippan är från 2+ meter till cirka 11 meter. Ungefär 90 meter bred. Halva klippan, högerdelen, passar bäst till fina sportturer och en och annan hård tradtur. Resten lämpar sig till för bouldering. Endel av problemen kommer bli höga. Som mycket annat på Tjörn.
Hänger över från 10-45grader. Många små, vassa crimpar och endel coola fingerjamsprickor. Någon timme till med rensning av sly. Ett par timmar borstning. Sen är det bara att börja sända. Här lite bilder från iPhonen.

 Den lägre delen av klippan. Kul formationer med branta crimpiga problem.
Två branta aretesformationer finns.


 Den låga delen. Här ser man lite av utsikten.


Ett gäng fina sprickor och två aretesproblem. Man kan även göra flera crimpiga väggturer. 
Lutar över ca 15-20grader. Höjd 3,5- 6 meter.


 Boulderdelen som sedan övergår i en högre del. Bakom tallen går det att göra flera highballproblem på 5-7 meter. Längst bort är klippan ca 11 meter. Trevliga topprepsturer eller sportturer kan göras där. Finns även några sprickor som går att tradda. Här ska det rensas rejält. De halvdöda träden ska bort.


 Crimpigt och brant. Areten ser mycket trevlig ut. Träden och slyn ska bort.


En bit av boulderdelen.

Jobbade i trädgården på landet och då kom jag plötsligt på att det borde finnas boulderväggar några hundra meter bakom huset. Där hade vi en paintballträningsbana för 20 år sedan. Så jag sprang upp i bergen och bara ett par hundra meter från huset dök de första klipporna upp, sedan några till och några till. Hittade flera klippor från 2-6 meters höjd. Alla möjliga formationer. Slabb, sprickor, crimpar, slopers etc...Perfekt. Går säkert att göra 50+ problem. Rensning av sly etc ska påbörjas. Perfekt att ha ett litet område precis där man bor.

 En fin sloperformation. 

 En crimpig liten vägg. 15 meter bred.


 En trevlig sten på 4+ meter. Några väggproblem och den roliga areten till höger.


En sten som bjöd på flera coola linjer. crimar plus slopar.

Ett par andra områden som jag känner till ska inventeras snart. Så det kommer mer rapporter om nya områden.